zondag 14 februari 2016

Vervolg tentoonstelling "Omdat ik iets te zeggen had"

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis presenteert van 4 februari tot 24 maart 2016 de tentoonstelling ‘Omdat ik iets te zeggen had’. Nederlandse schrijfsters uit de negentiende eeuw. Deze expositie in het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem, was eerder in een andere samenstelling te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag. De serie tentoonstellingen vestigt de aandacht op de vele tientallen schrijfsters die in de negentiende eeuw actief waren in ons land. 

Vervolg
De expositie, die deel uitmaakt van een Europees onderzoeksproject getiteld Travelling TexTs. 1790-1914. The Transnational Reception of Women’s Writing at the Fringes of Europe (samenwerking met collega’s uit Finland, Noorwegen, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk), zal, wederom in aangepaste vorm, ook te zien zijn in Amsterdam (Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis; april 2016) en in Utrecht (Centrale bibliotheek; oktober-november 2016). In Amsterdam ligt de nadruk op vrouwelijke geschiedschrijving, aan de hand van materiaal uit de collectie van Atria, en in Utrecht zal er vooral aandacht zijn voor Utrechtse schrijfsters.


Haarlemse schrijfsters
Een aantal van deze schrijfsters woonde in Haarlem, of had anderszins connecties met de stad. Bijvoorbeeld doordat hun werk hier werd uitgegeven of omdat zij over Haarlem schreven: Juliana de Lannoy, Petronella Moens, Amy de Leeuw. Schrijfsters van boeken die nu nauwelijks meer gelezen worden, maar zeer bekend waren in hun tijd. Recent onderzoek wijst uit dat zij ons vandaag de dag nog wel degelijk iets te zeggen hebben.

Aan de hand van brieven, portretten, tekstfragmenten en commentaren van tijdgenoten, afkomstig uit de rijke collecties van het Letterkundig Museum en het Noord-Hollands Archief komen enkele van deze ‘Haarlemse’ schrijfsters tot leven. De tentoonstelling laat zien hoe interessant en wars van conventies deze schrijfsters konden zijn – en hoe verrassend hun werk vaak is.

Opening
De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 4 februari om 17.00 uur en is vrij toegankelijk. Bij die gelegenheid zal kort het woord worden gevoerd door Annemarie Doornbos (Neerlandica, auteur van een dissertatie over Geertruida Bosboom-Toussaint), Margriet Hoogendoorn (‘Utrechtgids’ en gespecialiseerd in Johanna van Woude) en Elja Schröder (Neerlandica en kleindochter van Anna van Gogh-Kaulbach).

Nevenactiviteiten
In de maanden februari en maart zullen er ook enkele nevenactiviteiten worden georganiseerd, waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven bij het Noord-Hollands Archief of door het zenden van een mailtje naar het project Travelling TexTs. Het gaat om:

18 februari, 17.00, voorafgaand bezichtiging van tentoonstelling, 15.30:       
Belle van Zuylen: een Nederlandse schrijfster? Presentatie van het 10e jaarboek van het
Genootschap Belle van Zuylen (Cahiers Isabelle de Charrière / Belle de Zuylen Papers; zie

8 maart         
Lezing door Suzan van Dijk in Museon (Den Haag) ter gelegenheid van Internationale

Voor verdere bijeenkomsten/activiteiten:
volg de websites van Noord-Hollands Archief en Huygens ING.


                                   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten